Iskelmä on yksi Suomen suosituimmista musiikkityyleistä, ja lukuisat suomalaiset iskelmäartistit ovat tähdittäneet musiikkitaivastamme jo vuosikymmenien ajan. Iskelmä sai alkunsa 1800-luvulla Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, ja on kehittynyt kamari- ja orkesterimusiikista nykyiseen muotoonsa aikojen saatossa. Suomalainen iskelmämusiikki saa paljon vaikutteita kansanlauluperinteestämme, ja siinä on usein kuultavissa niin länsimaisia kuin slaavilaisia vaikutteitakin. Suomalainen iskelmämusiikki on usein haikeahkoa, suurten tunteiden tulkintaa, ja kertovat rakkaudesta, vaikka sanoitusten teemat voivat keskittyä myös kevyempiin aiheisiin. Tässä läpileikkaus suomalaisen iskelmämusiikin johtotähdistä 1960-lähtien.

Danny

Danny eli Ilkka Lipsanen ponnahti suuren yleisön suosioon vuonna 1966 maan kattavan Danny-show:n myötä. Samana vuonna hän perusti oman ohjelmatoimistonsa nimeltä D-tuotanto. Danny eli Iso D on yksi suomalaisen iskelmämusiikin kulmakiviä, ja hänen suosionsa on jatkunut vuosikymmenestä toiseen. Hänen tunnetuimpiin hitteihinsä kuuluuvat muun muassa Kesäkatu, Tuuliviiri, Kuusamo, Kauan, ja Piilopaikka. Monipuolinen artisti on myös esiintynyt elokuvissa ja tehnyt yhteistyötä muun muassa Miss Suomi Armi Aavikon kanssa. Danny on ilmoittanut lopettavansa kiertuemuusikon uransa vuonna 2019.

Katri Helena

Dannyn ohella Katri Helena on ollut suomalaisten rakastama iskelmätähti jo hamalta 1960-luvulta lähtien. Katri Helena on levyttänyt lähes 500 laulua ja julkaissut yli 50 albumia. Hänen tavaramerkkinään voidaan pitää kuulaan ja kirkkaan lauluäänen lisäksi valovoimaista lavapersoonaa ja elämänmyönteisiä laululyriikoita. Katri Helenan suosituimpiin hitteihin kuuluvat esimerkiksi Puhelinlangat laulaa, Anna mulle tähtitaivas, Vasten auringon siltaa, ja Lintu ja lapsi.

Kirka

Kirill Babitzin eli Kirka oli yksi suomalaisten suosikkiartisteista. Vuonna 1967 Hetki lyö kappaleella julkisuuteen noussut Kirka villitsi yleisön ympäri Suomen vuosikymmenien ajan energisellä lavaesiintymisellään. Suomenvenäläisen Kirkan musiikkiharrastus alkoi harmonikansoitolla, mutta hänet tunnetaan kuitenkin parhaiten laulaja ja raspikurkkumaisesta äänestään. Kirka jatkoi musiikkiuraansa ja kiersi Suomen lavoja loppuun saakka ennen kuin menehtyi sydänkohtaukseen 56-vuotiaana kotonaan Helsingissä vuonna 2007. Kirkan tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Varrella virran, Surut pyyhit silmistäni, ja Hengaillaan.

Kaija Koo

Kaija Koo on vuosien varrella voittanut kolme kertaa parhaan naissolistin Emma-palkinnon. 1980-luvulla uransa aloittanut Kaija Koo teki varsinaisen läpimurtonsa vuonna 1993 albumilla Tuulikello. Hänet tunnetaan tummasta äänestään, maalailevista musiikkikappaleistaan, joissa on muihin suomalaisiin iskelmäartisteihin verrattuna modernimpi laululyriikka. Hänen suurin hittinsä on Kuka keksi rakkauden.