Pienet alakulttuurifestivaalit rikastuttavat kulttuurimaisemaa

Suomen kesä on täydellinen erilaisten festivaalien ja tapahtumien järjestämiseen. Valoisat yöt ja leudot, toisinaan jopa helteiset säät mahdollistavat ulkoilmatapahtumien järjestämisen aivan erilaisin mahdollisuuksin kuin esimerkiksi muualla Euroopassa. Myös suomalainen luonto ja urbaanit ympäristöt tarjoavat mainiot puitteet kaikenlaisten juhlien ja kinkereiden järjestämiseen. Tämän lisäksi Suomen laki on hyvin myötämielinen yleisten kokousten ja tilaisuuksien järjestamisen suhteen, kunhan säädöksiä ja yleisiä jokamiehen oikeuksia noudatetaan ympäristöä ja kanssaihmisiä kunnioittaen.

Nämä ylläolevat seikat yhdessä tekevät Suomesta ja Suomen kesästä loistavan miljöön pienille alakulttuurifestivaaleille. Erilaiset alakulttuurit ovat kautta aikain toimineet kulttuurin murroksen, sukupolvien kapinan, muutosten ja uudistusten edelläkävijöinä. Ilman rock ‘n’ rollia ja 1950-luvun nuorisokulttuurin syntyä teini tarkoittaisi ehkä vieläkin pelkästään oppikoulun yläluokan opiskelijaa, kun nuorisokulttuurin syntymisen ja leviämisen myötä sana on saanut laajemman merkityksen nuoren ihmisen kasvu- ja murroskautta kuvaamaan. Nuoret ovat edelleen avainsana alakulttuureiden synnyssä, sillä jokaisella uudella sukupolvella on oma viestinsä kerrottavanaan, ja he pyrkivät omalla murroksellaan hakemaan niin itseään kuin paikkaansa yhteiskunnassa.

1970-luvulla syntynyt punk-aate elää edelleen vahvasti miltei kaikissa tee-se-itse tapahtumissa, joiden taustatekijöinä puuhastelevat useimmiten varta vasten tapahtumien järjestämistä varten perustetut yhdistykset. Myös Suomen suurimmat ja arvostetuimmat festivaalit ja tapahtumat, kuten Pori Jazz ja Savonlinnan oopperajuhlat, ovat alun pitäen syntyneet tästä samasta talkoohengestä. Pieniä alakulttuurin festivaaleja ponnahteleekin pinnalle miltei vuosittain ympäri Suomen.

Tänä kesänä suomalainen vaihtoehtokansa saa nauttia muun muassa psykedeelistä tunnelmaa ja niin kutsuttua stoner rokkia edustavaa menininkiä Oulussa neljättä kertaa jäjrestettävillä Uleåborg Festival of Psychedeliassa. Tapahtuma on pienellä tiimillä toteutettu musiikillinen rakkauslapsi, jonka menestys omassa alakulttuuripiirissään takaa festivaalin jatkon vielä tulevana vuonna.

Lempäälässä puolestaan soi ja jyskää kovan luokan rytina hard core punkin muodossa. Puntala-Rock on Suomen vanhin punk-tapahtuma, ja sen juuret ulottuvat aina punkin alkuvuosikymmenille, 1980-luvulle saakka. 1990-luvu oli grungen kulta-aikaa, ja tuolloin Puntalakin hiljeni hetkeksi, mutta 2000-luvulla punk on jälleen nostanut suosiotaan ja Puntala-Rock elvytettiin uuteen eloon. tapahtumalla on selvasti tilausta ja paikkansa, sillä punk-aate on historiallisesti merkittävä alakulttuurin sara ja sillä on Suomen metalli- ja iskelmäpainotteisessa musiikki-ilmapiirissä verrattain vähän näkyvyyttä.