Popin kuningatar Madonna täyttää 60

Madonna Louise Ciccone, jonka maailmanlaajuinen yleisö paremmin tuntee vain hänen etunimellään Madonna, täyttää elokuun 16. päivänä kuluvaa vuotta 2018 kunnioitettavat 60 vuotta. Ikonisen rautarouvan olemuksessa vuosikymmenet eivät kuitenkaan paina, vaikka Madonnan merkitys musiikissa kansainvälisellä tasolla lähentelee titaaninomaisia piirteitä. 1980-luvulla suosioon ponnahtanut pop-diiva onkin luonut jo neljä vuosikymmentä kestäneen uransa aikana mittavan imperiumin, joka kattaa luonnollisesti ikinuoren Material Girlin taloudellisten resurssien lisäksi myös ehtymättömän jäljittelijöiden ja oppilaiden kirjon.

Madonnan ura alkoi varsinaisesti 1970-luvulla hänen muuttaessaan New Yorkiin luodakseen uraa tanssijana. Tuleva diiva päätyi kuitenkin itse soittamaan ja laulamaan musiikkia, esiintyen muun muassa The Breakfast Club yhtyeessä. Hänen nimeään kantava debyyttialbumi julkaistiin vuonna 1983, josta lohkaistut sinkut Everybody ja Burning Up nousivat Yhdysvaltojen klubisuosikeiksi. Kolmas sinkku Holiday saavutti kansainvälistä suosiota ja loi tietä supertähden tulevalle menestykselle.

Vuosikymmenien ajan Madonna on inspiroinut teinityttöjä ja nuoria naisia sekä musiikillaan että pukeutumisellaan. Hänen vallankumouksellinen ja provokatiivinen tyylinsä on haastanut patriarkaalisia arvoja ja käsityksiä, sekä edistänyt naisten asemaa. Madonna itse on kertonut julkisuudessa kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä, ja hän on noussut eräänlaiseksi vapautuneen naisen ikoniksi seksuaalisella ja ristiriitoja herättävällä imagollaan.

Musiikillisesti Madonna on saanut tunnustusta monipuolisena muusikkona ja alan rautaisena ammattilaisena. Pääosin popmusiikkiin keskittynyt artisti on pitkän uransa aikana ehtinyt kokeilla eri tyylilajeja ja tehnyt musiikillisia syrjähyppyjä pop- ja diskomusiikista rokkiin ja konemusiikkiin. Alati uudistuva supertähti on onnistunut pysymään pinnalla ja maailmanlaajuisen yleisön suosiossa, vaikka uraan sisältyy myös floppeja. Myös näyttelijänä tunnettu Madonna on esiintynyt kansainvälistä menestystä niittäneissä elokuvissa, joista hänen tunnetuin roolinsa lienee nimirooli Eva Peronin elämästä kertovassa musikaalissa Evita.

Neljättätoista studioalbumiaan työstävä Madonna ei varsinaisesti ole koskaan loistanut erityislahjoillaan, vaan hänen suosionsa perustuu kovaan työhön ja hellittämättömään julkisuuden valokeilaan, jonka hän on pitänyt tiukasti kohdistettuna itseensä eeppisten lavashow:jen ja näyttävien esiintymisasujen avulla. Yksityiselämänsä Madonna on onnistunut pitämään verrattain suojattuna moniin muihin supertähtiin nähden. Edelleen suosion huipulla seisova, pian pyöreitä täyttävä popin kuningatar nauttiikin aitoa, työllään saavuttamaansa, arvostusta uskolliselta fanijoukoltaan.