Savonlinnan oopperajuhlat jatkaa vahvojen perinteiden luomaa tietä

Heinäkuussa 2018 juhlitaan taas Savonlinnan oopperajuhlia kun festivaalikansa saapuu Olavinlinnaan nauttimaan suomalaisen ja kansainvälisen esittävän taidemusiikin parhaimmistoa. Aino Acktén vuonna 1912 alulle panema klassisen musiikin festivaali kokoaa yhteen klassisen musiikin ja oopperan ystävät, mutta festivaali houkuttelee vuosittain paikalle myös suuren joukon uutta oopperasta kiinnostunutta yleisöä.

Oopperajuhlien tämän vuotinen ohjelmisto romanttisine oopperaklassikoineen onkin erityisen lempeä uusille kuulijoille. Tarjolla on klassisen musiikin helmiä muun muassa italialaisen säveltäjämestari Puccinin teosten muodossa. Turandot, kaikille ainakin peruskoulun musiikin tunneilta tuttu Tosca ja Madama Butterfly valtaavat Olavinlinnan näyttämön heinäkuun ajaksi.

Tarjolla on suuria tunteita myös venäläisen oopperan muodossa, sillä juhlien uutuutena nähdään tänä vuonna Puskinin Patarouva, joka kertoo romanttisen tsaarinvallan aikaisesta Venäjästä. Vahvojen tarinoiden ja elämää suurempien hahmojen kaartia jatkaa puolestaan Faust, joka esitetään nyt uudelleen 16 vuoden tauon jälkeen, sekä mustasukkaisuutta ja draamaa pursuileva Shakespearin näytelmään perustuva Otello.

Vuoden 2018 ohjelmistossa on oopperan vastapainoksi tarjolla huikeita melodisen metallin mestareita, sillä Olavinlinnan estradille astelevat tänä vuonna sekä Apocalyptica että Children of Bodom. Mikä olisikaan parempi miljöö vastaavanlaiselle elämykselle kuin jyhkeiden kivimuurien ympäröimä Olavinlinna, jonka historiallinen ja massiivinen olemus huokuvat juuri raskaampien melodioiden esittämiseen sopivaa tunnelmaa.

Vaikka Savonlinnassa tämän vuoden festivaali onkin jo täydessä tohinassa ja ohjelmisto yli puolen välin, suunnittelupuolella ollaan jo pitkällä tulevaisuudessa. Lotta Wennäkoski säveltää paraikaa oopperaa viime vuoden librettokilpailun voittajakäsikirjoituksen pohjalta. Regine on tarina filosofi Søren Kierkegaardin morsiamen Regine Olsenin elämänvaiheista. Pariskunta kihlautui Reginen ollessa vasta parikymppinen, mutta kihlaus purkautui jo vuoden kuluttua. Suhde jätti syvät jäljet molempiin, ja vaikutti osaltaan nuoren filosofin työhön ja tuotantoon. Wennäkoski puolestaan on saavuttanut arvostusta säveltämällä musiikkia muun muassa BBC:lle. Hänen teoksiaan on kuultu niin Radion Sinfoniaorkesterin kuin Polyteknikkojen kuoronkin esittämänä. Savonlinnan oopperajuhlien tavoitteena on saada Regine kantaesitykseen.

Vuonna 2019 Savonlinnan oopperajuhlilla italialisten voittoisa kulku jatkuu, kun maailman tunnetuin oopperatalo La Scala saapuu tähdittämään Olavinlinnan festivaalitunnelmaa. Ensi vuoden ohjelmistossa nähdään muun muassa Kari Heiskasen ohjaama versio Sevillan Parturista.