Suomirock on rockmusiikkilaji, jolle on tunnusomaista suomalaiset laulutekstit. Suomirock käsitteenä juontaa juurensa 1970-luvulla syntyneeseen härmärock-käsitteeseen, jolla pyrittiin kuvaamaan niin kutsuttua junttirokkia. Suomirock-termi puolestaan vakiintui kansan suussa 1980-luvulla. Suomalaiset ovat kuitenkin suosineet ja esittäneet rock-musiikkia jo 1950-luvulta, ja vuosikymmenten saatossa suomalainen rock-perinne on kehittynyt ja uusia artisteja nousee pinnalle jatkuvasti. Tässä lyhyt esittely genren legendaarisimmista yhtyeistä ja artisteista.

Eppu Normaali

Eppu Normaali aloitti punk-yhtyeenä vuonna 1976, mutta yhtyeen musiikkityyli vakiintui 1980-luvulla rennompaan rokkiin. Yhtye on yksi Suomen suosituimmista edelleen aktiivisista rock-yhtyeistä ja tunnetaan erityisesti omaleimaisista laululyriikoistaan, sekä melankolisesta soundistaan. Ylöjärveltä kotoisin olevan yhtyeen tunnetuimpiin hitteihin kuuluvat Poliisi Pamputtaa, Murheellisten Laulujen Maa, Tahroja Paperilla ja Urheiluhullu.

Juice Leskinen

Yksi suomalaisen rock-musiikin tunnetuimpiin vaikuttajiin kuulunut Juice Leskinen oli trubaduuri vailla vertaa. Hänen nokkelat sanoituksensa yhdistettynä yksinkertaisiin melodioihin iskivät suoraan suomalaisten sydämeen, ja radiokanavat soittavat hänen hittejään yhä edelleen. Juicen suosio jatkui koko hänen uransa ajan, aina 1970-luvulta kuolemaan saakka, eli vuoteen 2006 asti. Juicen tunnetuimpiin hitteihin kuuluvat muun muassa Marily, Syksyn Sävel, Viidestoista Yö, Kaksoiselämää ja Musta Aurinko Nousee.

Pelle Miljoona

Punk-liikkeen ja musiikin suomalainen edelläkävijä Pelle Miljoona, oikealta nimeltään Petri Tiili, aloitti uransa 1970-luvulla. Pelle Miljoonan suosio kasvoi tasaisesti läpi 1970- ja 80-lukujen, ja yhtye on pysynyt pinnalla vuosikymmenten ajan. Pelle Miljoonan sanoituksissa heijastuu punk-aatteelle tyypillinen kapinahenki ja yhteiskuntakritiikki, ja musiikki ottaa vaikutteita niin punkista, rockista kuin reaggaestakin. Tunnetuimpia Pelle Miljoonan hittejä ovat Juokse Villi Lapsi, Moottoritie On Kuuma, sekä Tahdon Rakastella Sinua.

Popeda

Tamperelainen Popeda on Eppu Normaalin lailla yksi legendaarisimmista suomalaisista yhtyeistä. Tarina kertoo, ettei laulaja Pate Mustajärvi ole koskaan allekirjoittanut levytyssopimusta, vaan yhteistyö Poko Records -levy-yhtiön kanssa perustuu luottamukseen. Yhtye on pysytellyt suomalaisten suosikkina vuodesta 1977 lähtien, ja kiertää festarilavoja edelleen. Popedan suurimpia hittejä ovat Kersantti Karoliina, Tahdotko Mut Tosiaan, Kuuma Kesä, sekä Sukset.

Porissa vuonna 1981 perustettu Yö on tullut suomalaisille tutuksi melodisista hiteistään, joissa soi suomalainen melankolia ja haikeus. Heidän tunnetuimpiin hitteihinsä lukeutuvat muun muassa Joutsenlaulu ja Tia-Maria.