Suosikki-lehti palaa takaisin We Love -festivaaleilla

Suomen vanhimpiin nuorisokulttuurin aikakausjulkaisuihin aikoinaan lukeutunut Suosikki lehti tekee uutta tulemista. Vuonna 2012 lopettanut lehti tuli tunnetuksi merkittävänä osana suomalaisen nuorisokulttuurin kehitystä sen alkutaipaleelta vuodesta 1961 lähtien. Suosikin sivuilta ovat tulleet tunnetuiksi kaikki kuuluisimmat suomalaiset artistit, jotka ovat aloitelleet uraansa vuosien 1961-2012 välillä, puhumattakaan kansainvälisistä megastaroista, joiden kuvat ovat koristaneet useiden eri sukupolvien teinien makuuhuoneiden seiniä Suosikin välissä ilmestyineiden julisteiden muodossa.

Helsingin Suvilahdessa järjestettävä We Love festivaali nostaa hattua Suosikin pitkälle ja uraa uurtavalle taipaleelle suomalaisen nuorisokulttuurin edelläkävijänä ja puolestapuhujana. Festivaalille pystytetään tapahtuman ajaksi julkaisun henkeä takaisin eloon herättelevä ja ylläpitävä Suosikki Lounge, jossa lehden sivuilta tutut artistit ja julkisuuden henkilöt jakavat nimmareita yleisölle. Suomalaisista muusikkolegendoista saapuu paikalle Jusu Lounelan haastateltaviksi muun muassa Dingo-yhtyeen keulakuva Neumann, 1990-luvun raptähti Raptori, teknohittikone Movetron, uransa viimeistä keikkaa heittävä Nylon Beat ja aikoinaan Hurriganes-yhtyeestä mainetta niittänyt suomalainen rock-legenda Remu Aaltonen.

Suosikki lehti ei tietenkään olisi pysynyt nuorison suosiossa neljän vuosikymmenen ajan ilman asiantuntevaa ja innostunutta henkilökuntaa, ja lehden edesmenneen toimitus ja taustajoukot ovat tapahtumassa myös vahvasti edustettuna. Päätoimittajista Loungessa vierailevat ainakin Ville Kormilainen ja Elli Mäkilä, Suosikin toimituksessa 20-vuotisen uran luonut toimittaja Elina Orma, joka myös työskenteli Suosikin toimitussihteerinä ja -päällikkönä, sekä toisen polven suosikkeihin kuuluva toimituspäällikkö Marko Lysmä, jonka nyt jo ajasta ikuisuuteen siirtynyt isä isto Lysmä toimi Suosikin päätoimittajan lehden ottaessa ensiaskeleitaan vuosina 1963-1968. Luvassa on siis historiallinen kattaus Suosikin koko taustatekijäkaartia.

Ville Kormilaisen mukaan lehden lopullinen lopettamispäätös oli raskas. Suosikki lehden viimeinen numero ilmestyi joulukuussa 2012. Suosikki oli vuosikymmenien ajan suomalaisten nuorten ykköslukemistoa, josta sai aina tuoreimmat uutiset päivänpolttavista artisteista, sinkuista, albumeista, elokuvista ja elokuvatähdistä. Lehden suosion ollessa korkeimmillaan 1980-luvulla sen levikki oli jopa 175 000. Lehti on suomalaisen nuorisokulttuurin kannalta historiallisesti ainakin yhtä merkittävä kuin brittiläinen NME. Vuosien saatossa lehden suosio pikkuhiljaa laantui digitaalisen median vallatessa alaa perinteiseltä painomedialta. Lopulta internetin mullistaessa median täysin Suosikki-lehden suosio laski niin, että lehden julkaiseminen kävi kannattamattomaksi.