Youtube ja Spotify johtavia musiikin striimaukseen liittyviä sivustoja

Youtube, Spotify, Last.fm, SoundCloud, Yandex… Nimiä, jotka vuosikymmen sitten olisivat tuntuneet yhtä selkeältä kuin heprea tai astrofysiikka. Kyseessä ei kuitenkaan ole Lähi-Idässä puhuttu kieli tai vaikeasti ymmärrettävät fysiikan kaaviot, vaan musiikin verkkokuunteluun eli striimaamiseen erikoistuneet nettisivut. Käyttäjille, varsinkin nuoremman polven diginatiiville yleisölle palvelut, joita esimerkiksi Youtuben kaltaiset sivustot tarjoavat, ovat houkuttavia lähinnä käytön vapauden takia. Toisaalta, vanhempien sukupolvien edustajat ovat kyseenalaistaneet striimauspalveluihin liittyviä tekijänoikeusrikkomuksia.

Youtube on pitkään Spotifyn ohella hallinnut striimaussivustoja, mutta on myös alusta lähtien ollut kovan kritiikin kohteena nimenomaan tekijänoikeuslakien takia. Sivusto on pessyt kätensä osittain tekijänoikeusrikkomuksiin puuttumisesta siirtämällä vastuun käyttäjille, jota lataavat sivustolle artistien musiikkia itse. Periaattessa sivustolle ei saisi säädösten mukaan ladata sisältöä, johon käyttäjällä ei ole tekijänoikeutta, mutta sivuston laajuuden ja kansainvälisyyden takia tekijänoikeusrikkomuksia on miltei mahdotonta hallita. Sivusto onkin valjastanut lainkuuliaiset käyttäjänsä vahtikoiriksi, jotka auttavat paikantamaan nettisivuille laittomasti ladattuja teoksia.

Tänä vuonna kuitenkin asiat ovat ottaneet uuden suunnan, sillä Europan Unionin parlamentti otti käsittelyynsä tekijänoikeuksien uudistuksia koskevan säädöksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Youtuben on viimein polvistuttava musiikiteollisuuden edessä ja myönnyttävä korkeampien palkkioiden maksamiseen artisteille ja sivuston muun sisällön tuottajille. Sivusto ei kuitenkaan taaskaan aio kantaa vastuuta yksin, vaan näköpiirissä on käyttäjille suunnattuja käyttömaksuja, joista kaikki sivuston 1.3 miljardia käyttäjistä tuskin tulevat olemaan tyytyväisiä, mikäli uudistukset tekijänoikeuslakeihin tulevat ensi vuonna voimaan.

Youtuben kilpailijoille, kuten maksetuista kaupallisista tiedotteista osan rahoituksestaan hankkivalle Spotifylle, uudistus voi tuoda hyviä uutisia. Youtuben yli miljardiin käyttäjään verrattuna Spotifyn vajaa kolmesataa miljoonaa käyttäjää on lilliputtikokoa, ja uudistus voisikin näin ollen tarkoittaa merkittävää kasvua Spotifyn käyttäjämäärissä. Spotify onkin onnistunut tekemään toiminnaastaan laillisesti hyväksyttävämpää vaatien artisteja itse lisäämään musiikkia sivustolle käyttäjien sijaan. Youtuben lailla Spotifyita on kuitenkin myös syytetty liian pienien korvausten maksamisesta artisteille heidän tuotantonsa kuuntelukertoihin nähden.

Ongelmista huolimatta striimaus on tullut jäädäkseen. Siinä missä 1970-luvulla C-kasetti ja 1990-luvulla CD-levy mullistivat musiikinkuuntelun ja tekivät siitä kannettavaa, internet ja digitaaliset musiikkipalvelut ovat edelleen yksinkertaistaneet asiaa.